Пиксел арт е едно много интересно и красиво дигитално изкуство. В галериите на пикселните артисти (особено на добрите такива) могат да се видят невероятни неща.
Убедете се сами: http://pixeljoint.com/


Това е най-големия световен форум за Pixel art. Впрочем двете аватарчета, които виждате са на пикселни артисти от този форум - Xion Night и prism


По принцип пиксел арт може да се рисува с много програми:
Photoshop е най-разпространената. От програмите за рисуване добри за пиксел арт са: mtPaint и MS Paint, както и специализираните: Graphics Gale, Pixel editor, Pixel Studio. Ревюта на тези програми ще публикувам в следващи теми.

Ако искате да се научите да рисувате пикселни картинки ще ви предложа един лесен туториал, с който да започнете да изучавате Pixel art или просто да опитате и да се позабавлявате.


Ще нарисуваме дрехи на човече от готова база.
Програмата, която ще използваме този път е MS Paint.
Как да настроим работната среда на MS Paint за работа с пиксел можете да научите от тази тема.

и така... да започвамеЕто го и човечето (базата):


1.Най-напред трябва да решите с какви дрехи искате да го облечете.


2. Вземете Line Tool. С този инструмент ще направим контура на тениската. Започнете от ъгъла между вратлето и рамото на човечето и продължете по ръчичката.Убедете се, че сте направили контура непрекъснат и че сте показали местата, където са гънките на тениската.

3. За да запълним тениската с цвят ще използваме инструмента Fill Тool


4. По същия начин направете контура на панталончето и го запълнете с цвят:След това запълнете отново панталончето, но този път с тъмно сив цвят:


5. Сега ще започнем да изграждаме светлосенките на дрехите. Започваме от тениската. Отново вземете инструмента Line Tool. Изберете светлосив цвят от палитрата и поставете светлосенките по тениската. Не забравяйте от коя страна е източникът на светлина.


6. Сега вземете тъмносив цвят, за да направите светлосенките на панталончето.


7.Уверете се, че светлосенките, които сте нарисували не пречат да се виждат крачолите на панталончето и че гънките по дрехите са на точните си места.8. Нарисувайте контура на двете обувки отново с Line Tool и пак с Fill Тool запълнете с цвят.След това отново с Line Tool нарисувайте грайферите на подметката.
Променете цвета на контура на обувките като използвате Fill ТoolЗапълнете първо с бяло, а после с червено.9.След това вземете тъмночервен цвят и нарисувайте светлосенките по обувките.


10.Нарисувайте контурите на детайлите по горната страна на обувките.


11.Сега ще направим кабсите за вързанките на обувките.
Това става с помощта малкия размер на Brush Tool. Нарисувайте кабсите, както е показано на картинката по-долу:


С помощта на Curve Tool и Line Tool нарисувайте вързанките на обувките:


И нашето човече вече е облечено:

автор: BlueSkyTides
превод: mARTa


Още едно лесно уроче за рисуване на пиксел, но с Photoshop може да намерите в блога на tcvetelinka
Повече за Pixel art може да научите от портала PixelArtStart.bg

бутон за сайт